Introducere în practica Sundao

La început a fost perfecţiunea. Intrăm în această lume cu amintirea acestui adevăr înrădăcinat în inimi. Aceasta ne menţine obiectivul interior şi legătura noastră cu spiritul. Stresurile şi suferinţele vieţii, ceea ce experimentăm şi reacţia noastră la aceste experienţe ne pot întuneca amintirea şi înceţoşa cunoaşterea lăuntrică. în absenţa unui sens dat adevăratului nostru scop, nu putem trăi pentru a ne împlini pe deplin potenţialul. Ne aflăm în căutarea unor metode menite a ne readuce echilibrul şi seninătatea, încercând să ridicăm vălul care s-a aşternut peste felul în care ne percepem pe noi înşine, în scopul redescoperirii adevăratei noastre esenţe.

Sundao (Sun-do, Shinsundo, Kooksundo, Dahnhak), disciplină tradiţională şi străveche taoistă este una dintre aceste căi. Sundao este o practică de antrenare a minţii şi corpului pentru a obţine dezvoltarea fizică, mentală şi spirituală – metodă care ne face capabili de a ne integra şi armoniza întreaga fiinţă – minte, corp şi spirit. Această practică, a cărei istorii datează de 9.700 de ani, combină o serie de posturi fizice şi tipare de respiraţie abdominală menite a cultiva, echilibra şi reglementa sistemul energetic intern al organismului (Ki/Qi).

sundao

Arta şi practica Sundao îşi are originea în vremuri străvechi, în Răsăritul Asiei, unde ea s-a păstrat sub forma taoismului de munte, ca tehnică practicată în izolare. Acesta a înflorit în Coreea antică, în timpul epocii celor trei regate (cca 300-700 d.I.H). Persecuţiile politice din timpul dinastiei Chosun şi a perioadei dominaţiei japoneze, totuşi, au făcut ca arta Sundao să fie forţată să se refugieze în munţi, până ce maestrul Chungsan a readus-o la lumină, publicului, în 1967. La vârsta de 12 ani, Chngsan l-a întâlnit pe maestrul Chungwoon, în Munţii Tae Hahk, devenindu-i acestuia discipol şi primind de la el lecţii de Sundao vreme de mai bine de 20 de ani. în 1967, el a venit din munţi şi a deschis un Centru de practică Sundao la Seul, în Coreea, în 1970. De atunci, mulţi au venit să practice Sundao şi să se bucure de beneficiile acestei tehnici.

Practica Sundao se bazează pe principiile filosofiei şi medicinii orientale. Potrivit filosofiei orientale, qi-ul reprezintă energia fundamentală pe care se întemeiază universul. Ordinul, tiparele şi ciclurile universale sunt create de transformările acestui qi. Qi există în chiar polaritatea Yin-Yang şi în cele cinci elemente, care stau la baza oricărei creaţii: apa, focul, lemnul, metalul şi pământul.

În practica Sundao, individul acţionează pentru a-şi echilibra propria energie vitală (qi). în filosofia occidentală, avem conceptul unui individ care este autonom, care este separat de cosmos şi de natură. Această perspectivă a dus la toate progresele fără precedent ale tehnologiei, dar şi la materialism, la epuizarea resurselor naturale şi la pierderile de natură spirituală. în gândirea orientală, prin folosirea conceptului de Dao sau Tao (care reprezintă ordinea naturală a lucrurilor, forţa care curge prin toate fiinţele, ca şi prin univers) se recunoaşte intercorelaţia existentă între sistemele energetice ale omului, ale naturii şi ale cosmosului, căutându-se acel echilibru, care sincronizează sistemul energetic uman cu cel al universului. Aceste concepte sunt evidente în principiile Sundao, care îşi propune să cultive atât corpul, cât şi mintea, prin activarea creaţiei şi evoluţiei, pentru participarea cum se cuvine la legile universului şi, de fapt, pentru a ne îndruma către regăsirea adevăratului nostru sine.

Conceptul lui qi respinge credinţa occidentalilor în dualitatea dintre material şi spiritual sau dintre corp şi minte, punând în locul ei ideea existenţei unei interdependenţe între lumile materială şi spirituală. în Occident, separaţia dintre minte şi corp a dat naştere unor diviziuni care au făcut din spiritual domeniul religiei, din minte – domeniul psihologiei, iar din corp ceva care trebuie abordat mecanic (prin exerciţii) sau chimic (prin medicină). în filosofia Orientului, pornind de la premisa existenţei unei interdependenţe între spirit, minte şi corp, s-au putut dezvolta concepte diferite asupra sănătăţii şi vindecării. Pentru gândirea orientală, bunăstarea fizică, emoţională şi spirituală sunt intim corelate.

Practicarea tehnicilor Sundao reflectă aceste gânduri, care nu au fost decât recent recunoscute de medicina şi ştiinţa occidentală. Sundao întăreşte qi-ul prezent în corp, astfel încât să se poată vindeca orice neajuns sau tulburare fizică, mentală şi emoţională. în plus, printr-o practică regulată, sistemul imunologic va fi întărit în faţa oricăror ameninţări viitoare cu vreo infirmitate. Practicat în mod regulat, Sundao poate duce la o mai bună stare de sănătate, la un somn mai bun, la un tonus sporit, un metabolism mai eficient şi o mină mai strălucitoare. Sundao este practica prin care se lucrează cu energia vitală, în sensul unei îmbunătăţiri a sănătăţii şi armoniei din corp, inimă şi spirit.

sundao

Ceea ce face din Sundao ceva diferit de alte practici energetice este că el este o metodă integrată şi sistematică, pe care oricine o poate învăţa şi practica. Nu este nevoie decât de sinceritate şi intenţie. Sundao este o disciplină, un antrenament pas cu pas, bazat pe starea spirituală şi fizică a fiecăruia dintre cei care o practică, pentru a-şi dezvolta corpul şi spiritul. Nu este o disciplină inventată sau promovată de nicio persoană individuală sau grup. Este, mai degrabă, o străveche practică de care poate beneficia oricine, indiferent de religie, ideologie, vârstă, abilităţi atletice sau stare fizică de sănătate. Printr-o practică conştientă, această disciplină poate conduce la o bună stare generală de sănătate, la o revitalizare a forţei vitale, la prevenirea bolilor şi la satisfacerea dezideratului instinctiv uman de a trăi o viaţă sănătoasă şi îndelungată.

Acest lucru se realizează printr-o combinaţie de poziţii şi tehnici de respiraţie. Respiraţia este unul din factorii esenţiali şi determinanţi ai stării de sănătate a corpului, minţii şi emoţiilor. Tiparele de respiraţie (felul cum respirăm) ne afectează în mod direct energia vitală qi. în corpul omenesc, energia qi circulă pe nişte căi energetice numite meridiane. Datorită unei respiraţii necorespunzătoare, provocată de traume fizice, emoţionale, o alimentaţie nepotrivită, tipare rigide de gândire sau stres, qi se poate diminua sau bloca întrutotul. Când au loc astfel de blocaje, curgerea firească a conştiinţei şi emoţiilor este întreruptă şi pot apărea bolile. Metodele de respiraţie Sundao exercită o puternică influenţă asupra cantităţii şi calităţii energiilor fizice, mentale şi spirituale. în timpul practicării Sundao, exerciţiile de întindere şi alte posturi, care activează căi energetice specifice, se realizează cu ajutorul unor tipare specifice de respiraţie. Astfel pot fi eliberate unele blocaje ale energiei qi care va putea să curgă liber prin tot organismul.

Sistemul de antrenament Sundao cuprinde trei stagii de practică: Chung Gahk Do, Tong Ki Bup şi Sundao Bup. în prima, Chung Gahk Do, accentul este pus pe antrenarea corpului. în stagiul Tong Ki Bup, accentul se pune pe antrenamentul spiritual. în stagiul final, practica se concentrează asupra unificării depline a minţii şi corpului cu universul.

În practicarea Chung Gahk Do, începem, la încălzire, printr-o recirculare şi distribuire a qi (adică Ki-Hyul Sunwhan Yutong Bup). Imediat după exerciţiul de încălzire, trecem la exerciţiul principal. în cadrul exerciţiului principal, facem antrenament pe respiraţie din Danchun (abdomenul inferior), combinată cu poziţii speciale şi meditaţie (Danchun Haengong). Există 50 de poziţii în Choong-Ki Danbup, 23 de poziţii în Kun-Gon Danbup, şi 360 de poziţii în Won-ki Danbup. După exerciţiul principal, terminăm printr-un exerciţiu de încheiere, care antrenează qi-ul care s-a păstrat de pe urma respiraţiei Danchun spre a fi circulat prin corp, şi Ki-Shin Bup, care întăreşte organele interne ale organismului. Practicarea Chung Kahk Do întăreşte Yuan Qi (qi-ul moştenit sau prenatal), menţine un Danchun plin de energie şi face să circule energia prin fiecare dintre sistemele de meridiane de acupunctură. Prin acest proces, mintea vă va fi împrospătată şi corpul revigorat. Orice discordanţă ar exista în corp sau minte va dispărea în mod spontan; veţi resimţi adevărata stare de sănătate şi deschiderea porţilor înţelepciunii, ceea ce vă va îngădui să vă priviţi viaţa cu claritate şi onestitate.

La încheierea stagiului Chung Kahk Do, veţi începe practicarea Tong Ki Bup. în acest stagiu, cerul şi omul se află într-o adevărată armonie şi veţi putea resimţi care este adevăratul înţeles al aceste practici. După stagiul Ton Ki Bup, Sun Do Bup, ultimul stagiu din Sundao vă va aduce armonia ultimă, desăvârşită a universului.

Preceptele Sundao:

Chung Shi (Atenţia corectă)
Chung Sie (Vederea corectă)
Chung Gahk (Trezirea corectă)
Chung Do (Calea corectă)
Chung Haeun (Purtarea corectă)