18. Cum să vă împrieteniţi cu timpul şi cu programul vostru
Fiind o persoană indigo/indigo-cercetaş, scopul vieţii voastre este să conduceţi lumea către noua energie. Uneori, acest scop poate deveni covârşitor. Vă puteţi chiar speria sau deprima la gândul unei asemenea sarcini. Acestea sunt simţăminte fireşti. Scopul vostru este important, chiar dacă uneori vă simţiţi incapabil de a-l duce la bun sfârşit.
Zilnic, aveţi la dispoziţie cele 24 de ore. Este ca un cont în bancă care se întregeşte zi de zi. Ceea ce faceţi cu acest timp este treaba voastră, chiar şi atunci când s-ar părea că alte persoane deţin controlul asupra lui. Totuşi, voi sunteţi singurii într-adevăr răspunzători de programul vostru.
Egoul nostru, care se teme atât de mult de scopul vieţii şi fericirii noastre, încearcă să ne ţină ocupat timpul cu activităţi lipsite de sens. Acestea intră în acele „tactici de amânare” despre care am vorbit în Lecţiile 2 şi 12. Tacticile de amânare sunt toate acele activităţi care vă umplu în asemenea fel orele zilei, încât să nu vă mai rămână timpul necesar pentru a lucra la scopul vieţii voastre.
Există multe modalităţi de contracarare a acestei tendinţe. Una dintre cele mai bune este aceea de a vă trasa singuri propriul program. Un program vă va ajuta să vă ţineţi promisiunile pe care vi le-aţi făcut. Există o diferenţă între a şti că aveţi o întâlnire, pe hârtie, şi a avea o agendă care vă pune în mişcare.
Grant Virtue (fiul de 25 de ani al lui Doreen, care este indigo), a învăţat care este importanţa de a avea un program. El spune că „este de o importanţă vitală ca persoanele indigo de toate vârstele să se preocupe îndeaproape să aibă un program.”
Persoanele indigo au tendinţa de a se simţi covârşiţi, atunci când apare, pe neaşteptate o sarcină sau un drum în plus. Dacă nu aveţi un program, v-aş ruga din suflet să vă faceţi unul, măcar pentru o săptămână, pentru a vedea care este diferenţa. Fiind indigo, sunteţi persoane foarte sociabile şi talentate. Aceste trăsături nu fac decât să vă consume din acest timp care vă este extrem de preţios. Cuvântul cheie este echilibrul. Ori de câte ori este posibil, puneţi deoparte o oră de „timp pentru mine”. Folosiţi acest timp pentru odihnă, relaxare, reflecţii asupra vieţii voastre. Mergeţi pe plajă sau în parc. A sta în natură reprezintă una dintre cele mai bune căi de a vă „reîncărca” bateriile, după o săptămână agitată.
„A ne descurca cu un program aglomerat este lecţia pe care o avem toţi de învăţat. Este important să vedem în fiecare din activităţile noastre din program, cu doar o obligaţie, ci o oportunitate de a ne întâlni cu oameni noi, de ne folosi, într-un mod firesc, abundenta noastră energie şi charismă. Păstrând un program deosebit de strict, puteţi evita ca fiecare din lucrurile pe care le aveţi de făcut să vă epuizeze. Cu o atitudine corespunzătoare şi printr-o programare chibzuită, puteţi să faceţi în aşa fel, încât fiecare zi să fie o bucurie, să fie interesantă şi niciodată plictisitoare.”
Temă pentru Lecţia 18
Scrieţi o listă care să cuprindă toate lucrurile pe care doriţi să le faceţi. Treceţi acolo intenţii, obiective, vise şi responsabilităţi. Nu vă faceţi probleme, dacă lista vă va părea a fi „nerealistă”. Deocamdată faceţi brainstorming cu voi înşivă. Scrieţi acolo toate intenţiile voastre personale, spirituale, de relaţii, sănătate, carieră, timp în slujba celorlalţi.
Apoi, încercuiţi două sau trei dintre obiectivele de pe listă, cele care vi se par a fi mai importante pentru voi. Acestea ar trebui să se numere printre subiectele care vă stârnesc cel mai mult pasiunea şi exaltarea. În dreptul lor, puneţi litera „A”.
Apoi, priviţi restul listei. Eliminaţi orice problemă care are prea mult aerul că „ar trebui” făcută, nu şi „dorită”. Decideţi care din problemele rămase sunt, în continuare, de importanţă şi plasaţi în dreptul lor litera „B”.
Restul problemelor vor avea în dreptul lor litera „C”.
Apoi, luaţi un calendar cu spaţii marcate suficient de mari, pentru a putea scrie în interiorul lor problemele, întâlnirile pe care le aveţi. Decideţi care ore ale zilei se potrivesc cu lucrul la intenţiile notate cu „A”. De exmplu, înainte sau după orele de lucru sau şcoală. Pe calendar, scrieţi cu cerneală, în fiecare zi, la aceeaşi oră „lucru la visele mele.” În fiecare zi, la ora stabilită, faceţi cel puţin o activitate care să aibă întrucâtva vreo legătură cu problemele „A” de pe listă. Nu contează genul activităţii efectuate, atât timp cât ea se leagă de una din problemele „A” de pe listă. Printre exemple, se pot număra cititul, cercetarea, scrisul, practicarea unor exerciţii, efectuarea de legături, vizualizarea, afirmaţia, stabilirea unui prototip sau crearea unui fond de postere alcătuit din imagini care să vă inspire.
Făurindu-vă în acest fel fiecare zi, visul se va manifesta foarte rapid. Este exact ca şi cum ai economisi o mică cantitate de bani zilnic, acel puţin urmând să creeze foarte rapid un cont de economii extrem de mare. Obiceiul de a petrece o anumită parte a zilei pentru intenţiile voastre importante va deveni din ce în ce mai puternic, cu cât veţi practica mai mult timp acest procedeu sănătos.
Petreceţi cel puţin o oră pe săptămâna pentru problemele „B” de pe listă. Nu treceţi la problemele „B” sau „C” din listă, decât DUPă ce aţi încheiat cu planurile voastre „A” pentru acea zi.
Acest proces vă va ajuta să faceţi din misiunea voastră o prioritate, aşa cum şi este ea de fapt. Amintiţi-vă: Misiunea voastră îi va ajuta pe mulţi! Când veţi reuşi, fiecare va avea de câştigat!