Principii călăuzitoare în dieta Sundao

 1. Renunţaţi la toate vitaminele şi suplimenţii nutritivi.
 2. Renunţaţi la toţi suplimenţii de calciu şi medicamentele pentru colesterol. Renunţaţi la dependenţa de steroizi, antidepresive şi medicamente care produc nelinişte.
 3. Renunţaţi la produsele lactate făcute din lapte de vacă, inclusiv la brânză, iaurt şi îngheţată. Sunt de preferat produsele din soia sau laptele de orez.
 4. Renunţaţi la consumul de zahăr rafinat alb şi la îndulcitorii artificiali (cum ar fi Stevia, Nutrasweet, Equal, Sweet n Low) din băuturi, alimente şi snacks-uri.
 5. Renunţaţi la consumul de alimente şi băuturi din sirop de cereale sau îndulcitori de cereale.
 6. Dacă vă plac dulciurile, puteţi folosi zahăr natural din trestie sau miere. Zahărul din trestie nu este alb. Are o culoare uşor cafeniu-roşiatică.
 7. Folosiţi sare de mare iodată în loc de sare rafinată neiodată.
 8. Renunţaţi la cafea. Se poate înlocui cu ceai verde.
 9. Mâncaţi cât mai multe alimente naturale. Evitaţi alimentele procesate, rafinate, cu aditivi şi coloranţi. Evitaţi alimentele cu adaos de vitamine şi alţi suplimenţi.
 10. Beţi apă filtrată, ceai verde şi sucuri proaspete din fructe stoarse. Evitaţi alcoolul, sucurile procesate, care au conservanţi şi toate tipurile de sifoane.
 11. Pacienţii care au rinichii slăbiţi, precum şi cei care au edeme şi tumori trebuie să mănânce cât mai puţin sărat şi de asemenea trebuie să evite a mânca carambola.
 12. Femeile trebuie să evite toate băuturile şi alimentele reci în timpul menstruaţiei.

Alimentaţia şi principiile Dao

Mâncând în acord cu principiile Dao vă puteţi îmbunătăţi sănătatea şi puteţi evita o mare parte din problemele care sunt atât de răspândite astăzi în societate. Prin simpla inversare a meselor, evitând excesul de alimente fără valoare nutritivă, şi mâncând în echilibru cu cele cinci arome şi cele cinci culori, veţi putea reduce într-o proporţie foarte mare şansa de a avea diabet, nivel ridicat de colesterol, aciditate, precum şi multe alte probleme cu care se confruntă astăzi oamenii. Atunci când inversaţi mesele ar fi bine ca după ora 6 pm să nu mai mâncaţi sau să beţi nimic altceva în afară de apă. Dacă mai târziu vi se face foame, este un semn că aţi mâncat prea târziu, aţi mâncat ceva prea greu sau aţi mâncat prea mult.

Fiecare organ din corpul vostru are o perioadă în care este activ şi un timp corespunzător din cele 24 de ore când are nevoie de odihnă. Dacă mâncaţi târziu şi/sau mai mult nu permiteţi organelor din corpul vostru să aibă ritmurile de activitate şi odihnă pe care ele şi le doresc. Organele sunt create pentru a-şi face treaba, însă atunci când le forţaţi să lucreze în proporţie de 24/7 mâncând nepotrivit, mai devreme sau mai târziu vor reacţiona sau vor fi forţate să se îmbolnăvească.

Micul dejun nu înseamnă a mânca ceva rapid, ci înseamnă să vă întrerupeţi postul (~12+ore). Ce se întâmplă cu alimentele care se află într-un mediu umed şi călduros? Putrezesc. Ce este stomacul vostru? Este un mediu umed şi călduros. Deci orice aliment care rămâne în stomacul vostru peste noapte pur şi simplu va putrezi. Chiar şi lemnul într-un mediu propice va putrezi şi va produce metanol, care este otrăvitor pentru oameni. De asemenea procesul de putrezire transformă mare parte din alimente în simple zaharuri. Atunci când nu sunteţi activi, zahărul nu este folosit la maximum. De aceea atunci când staţi întinşi şi aveţi alimente în sistemul digestiv, acestea sunt presate întorcându-se înapoi în esofag, unde se combină cu gazele din procesul de fermentare ceea ce duce la vomă, râgâială sau aciditate.

Splina, care include şi pancreasul, doreşte să aibă activitatea maximă, adică să transforme şi să să transporte alimentele pe care le mâncaţi în timpul orelor de dimineaţă, cam între 9 am-11 am. Stomacul vrea să fie cel mai activ între 7 am-9 am, deci, dacă puneţi cea mai multă şi cea mai grea (cum ar fi carnea) mâncare în aceste organe dimineaţa, corpul vostru se va descurca cel mai bine în această perioadă. Cea mai mare parte din nutriţie şi energie luată din alimente splina o va procesa în perioada ei de vârf, oferindu-vă combustibilul de care aveţi nevoie întreaga zi. Stomacul şi splina vor să meargă la culcare la 7 pm, respective 9 pm. Când mai au mâncare în stomac nu se pot odihni, deci încep să lucreze peste program, iar voi vă puteţi simţi şi mai înfometaţi. Eventual, splina se poate decide, chiar dacă a fost creată pentru a-şi face treaba, să-şi ia o vacanţă. Astfel începe să producă mai multă insulină pentru a ajunge din urmă zahărul mărit, rezultând un nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemia). Acum să vorbim de stadiul în care se poate face diabet. Sistemul vostru de apărare este la pământ pentru că nu dormiţi bine, sau din alte motive şi răciţi sau faceţi gripă. Factorul patogen poate trece direct peste sistemul de apărare slăbit şi să atace splina obosită şi suprasolicitată, care acum chiar insistă să se îmbolnăvească. Creşte nivelul de zahăr din sânge, iar aici intervine medicina occidentală cu o metodă artificială prin care încearcă să reducă zahărul, dar de fapt, nu îndepărtează zahărul din corp, ci doar aruncă zahărul din sânge. La un moment dat splina zice: „Bine, sunt pregătită să lucrez din nou”, dar i se pare că totul funcţionează aşa cum trebuie, şi atunci ea devine o legumă, iar Medicina Vestică pune diagnosticul: diabet.

Chiar şi cărţile occidentale de anatomie şi psihologie spun că ficatul are capacitatea de a se regenera singur dacă este îndepărtat stimulul negativ. în Medicina Tradiţională Chineză (MTC), ficatul nu are doar capacitatea de a se regenera, ci de asemenea este resposabil de regenerarea întregului organism uman. Regenerarea este sarcina principală a ficatului. Producţia de acid şi bilă pentru digestie se presupune a fi doar o funcţie/ un rezultat secundar al activităţii de regenerare. La o funcţionare exactă a organismului ficatul va folosi în mod normal puţina cantitate de zahăr rămasă în sânge peste noapte pentru a-şi îndeplini această funcţie în special în perioada sa de vârf, adică între 1 am şi 3 am. Atunci când în stomac se mai află mâncare, ficatul nu se poate opri din a produce acid şi atunci nu-şi poate îndeplini cum se cuvine sarcina de regenerare a corpului. La un moment dat, fie pentru că aţi răcit sau aveţi gripă, fie pentru că aveţi nevoie de o regenerare serioasă, ficatul poate începe să producă acid în exces pentru a încerca să ţină pasul cu procesul digestiv. Rezultatele acestui exces sunt hiperaciditatea şi iritarea esofagului din cauza acidului din stomac. De asemenea ficatul încearcă să preia ceva din munca splinei, transformând o anumită cantitate din excesul de zahăr în colesterol. Super producţia de acid se poate revărsa în şuvoiul de sânge găurind vasele de sânge, în special arterele unde se află cea mai mare presiune. Corpul foloseşte ceva din surplusul de colesterol pentru a astupa aceste găuri pentru ca să nu sângeraţi intern, ducând la întărirea arterelor. Arterele înăsprite nu se pot extinde cum se cuvine şi poate fi una din cauzele care produce hipertensiunea arterială.

Nu luaţi vitamine şi nu consumaţi alimente foarte procesate. Vitaminele nu compesează lipsa unei bune alimentaţii prin consumul de produse hiperprocesate. De fapt, dacă luaţi vitamine înrăutăţiţi situaţia. Vitamina C este exemplul cel mai obişnuit, dar aceasta se referă la toţi suplimenţii concentraţi. Există doar două filtre pentru sânge: rinichii şi ficatul. Ori de câte ori ceva este absorbit în sânge se poate elimina prin transpiraţie, sângerare, rinichi sau ficat. Dacă luaţi una până la zece pastile de vitamina C foarte repede urina voastră va deveni galbenă. Mai întâi vă cheltuiţi banii degeaba. Apoi puneţi pe rinichi o povară grea şi inutilă. Tot acest exces de nutriţie poate duce la formarea de pietre. Şi în final, ori de câte ori se pune o mare cantitate de reactiv într-o ecuaţie chimică, ceilalţi reactivi din acea ecuaţie sunt folosiţi pentru a încerca să stabilească un nou echilibru, reducând numărul celorlalţi reactivi care sunt disponibili pentru alte reacţii chimice. Dacă consumaţi portocale de-a lungul unei zile, urina voastră niciodată nu-şi va schimba culoarea pentru că Mama Natură a pus tot ceea ce aveţi nevoie în portocala cu vitamina C, iar aceasta include şi nişte fibre care să ajute la îndepărtarea oricărui aliment vechi.

Mâncând echilibrat, având cele cinci culori naturale şi cele cinci arome, teoretic vom furniza 100% din alimentele de care are nevoie corpul nostru. Cele cinci culori sunt verde, roşu, galben, alb şi negru. Acru, amar, dulce, picant şi sărat sunt cele cinci arome. Acestea nu includ produse cum ar fi colorantul roşu #7, sarea obişnuită de masă sau oţetul distilat. Ar trebui să folosiţi sare de mare evaporată sau sare din alte surse naturale pentru că ea conţine şi alte elemente în afară de sodiu şi clor, de exemplu magneziu. în ultima vreme am găsit aşa numitele săruri „uşoare”, care aveau cantităţi de sodiu mult mai ridicate decât sarea de mare. Până de curând, oamenii foloseau săruri naturale şi încă avem nevoie de ele pentru un echilibru chimic complet. Mâncarea ar trebui sărată în timpul procesului de gătire pentru a permite acestor elemente chimice să se combine înainte de a intra în organism. De asemenea aceasta înseamnă să mâncaţi cât mai puţin dulce, cum ar fi carbohidraţii rafinaţi, şi mai mult acru şi amar.

Deci, pentru a reduce sau elimina multe din probleme voastre de sănătate, ar trebui să mâncaţi ca un rege la micul dejun, ca un prinţ la prânz şi ca un sărac la cină. Mâncaţi alimente uşor digerabile la ultima masă. Nu mâncaţi şi beţi doar apă după ora 6 pm. De asemenea mâncaţi în echilibru cu cele cinci arome şi culori. Bineînţeles că există şi alte căi şi mecanisme care pot declanşa aceste probleme, dar aceasta este una dintre cele mai obişnuite cauze.

Ceasul vostru interior

sundao ceas interiorCei mai mulţi dintre noi niciodată nu ne gândim ce anume sunt corpurile noastre. Noi luăm ca pe ceva obişnuit tot ceea ce se întâmplă zilnic. Mâncăm, dormim şi mergem la baie. Avem stiluri diferite de viaţă. însă un lucru rămâne la fel, indiferent de cine sunteţi. Trupurile noastre, chiar dacă ne place sau nu, au un ceas interior. V-aţi simţit vreodată „chercheliţi” la lună plină? Sau probabil aţi comentat comportamentul cuiva în perioada de lună plină. Aceasta se întâmplă deoarece corpurile noastre reacţionează la forţele magnetice ale planetei. Aici nu este vorba de nimic supranatural. Pur şi simplu se întâmplă. Oamenii de ştiinţă vă vor spune: „Fiecare planetă are un câmp magnetic”. Dacă vă gândiţi că luna influenţează mareele întru-un anumit fel, aveţi dreptate. Atunci de ce nu s-ar putea întâmpla acelaşi lucru cu lichidele din corpurile noastre?

În următoarele săptămâni va urma o explicaţie mai detaliată despre ceasul nostru interior.

În desenul de mai jos sunt prezentate perioadele de timp în care organele noastre interne lucrează cel mai mult. Ţine-ţi minte, corpurile noastre lucrează în permanenţă şi plătesc pentru a purta de grijă.

Harta celor cinci elemente pentru alimente şi hrană

Yi Jing
pi

peng

zuan

pao

heng
mişcare despicare, rupere, împărţire zdrobire găurire ciocnire, pisare încrucişare
element METAL LEMN APĂ FOC PAMÂNT
caracter
organ Yin plămân
3-5 a.m.
ficat
1-3 a.m.
rinichi
5-7 p.m.
inimă
11-1 p.m.
splină
9-11 a.m.
direcţie vest est nord sud centru
anotimp toamnă primavară iarna vară vară lungă
culoare alb verde negru roşu galben
gust picant acru sărat amar dulce
organ de simţ nas ochi ureche gură limbă
emoţie tristeţe mânie frică bucurie melancolie
sunet uman plânset strigăt geamăt râset cântec
condiţie uscăciune uscăciune rece cald umed
eveniment recoltare naştere depozitare creştere transformare
miros greu înţepător de putregai ars înmiresmat
organ Yang intestinul gros
5-7 a.m.
vezica biliară
11-1 a.m.
vezica urinară
3-5 a.m.
intestinul subţire
1-3 p.m.
stomac 7-9
p.m.
ţesut piele/păr muşchi oase vase sanguine grăsime
cuvânt HUI SHIU CHIJEI HUR FU

Call Now Button